Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2014 19:55 - До полицията, градския транспорт и клуба на пенсионера
Автор: blondinkas4uk09 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4403 Коментари: 19 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

(по разказ на очевидец)

София, 2014г. 22:30ч. Градски транспорт!

Свински почерпил се, мургав съгражданин седи на последната седалка на автобус N 83 и пее бойно култови пиянски шлагери. След всеки рефрен, се дере ‘се едно някой му бърка в Гъ**:  „Да ви е** майката, тъпанари. Слизайте веднага, че е сА ШЪ ви избия ‘сичките тука...” И така в продължение на 3 – 4 спирки. Някои хора се възмущават тихо, други гледат изплашено, трети се евакуират при първия удобен случай. Около 18-годишно момиче започва да хлипа и да повтаря: „Това е България, да, това е скапаната България естествено, не искам и един ден повече да живея в нея!” Шофьорът приканва няколко пъти по уредбата: „Моля някой от пътниците да свали пияния.” ... притеснен, почти катастрофира. Пенсионерка се обръща към стоящите до нея тийнейджъри с думите: „Айде, юнаци, отивайте да го биете!” Най-накрая някакъв човечец се прежалва, сваля го от автобуса и на спирката пияният циганин започва да го удря....

Та питам аз, при толкова много полицаи на глава от населението, къде точно са дислоцирани, за да знаем как да ги намираме в подобни ситуации? Ок, тези пред сградата на Народното събрание сме ги видели, няма да ги закачаме, че сериозна работа вършат – по цял ден кафе пият, ама другите къде са?  Вечер след  22:30 ч. дали не трябва да присъстват по-осезаемо по улиците? А-ха, да взема да си помисля, че гореописаната отрепка някакси тихомълком се е промъкнал пиян между постовете им и са му дошли силите чак след като се е качил в автобуса, но се разколебавам  като се досетя  колко пълно е в София след 22:30 ч. с необезпокоявани, но безпокоящи околните пияни, дрогирани, травмирани и какви ли не подобни люде. Тях никой с пръст не ги пипа, но я мини на светофар на жълто, да видиш как веднага ще долетят 2 патрулки и ще спорите половин час на какъв точно нюанс на светофара си минал - на тъмно жълто или на бледо червено.

Винаги съм се чудела, дали г-да и г-жи полиците не ги е срам от обичайния им потресаващ непрофесионализъм...  Дали са  50 000 или 20 000 калпака в полицията, все тая. Така че следващият път, когато искат да съкращават  служители там, ще подкрпя тази инициатива с шест ръце.  Полза от полицията в България при превенция няма!  – констатира авторката за пореден път.

Ехо, Градския транспорт, а Вие, как сте? Сигурна съм, че там не са забелязали, обаче през 1989 г. за добро или за лошо, социализмът го събориха. Това съвсем тихичко искам да им го прошепна, за да не ги притесня нещо.  Разбира се, те още си живеят в него, и това много си личи от излъчването в стил „ранните 80-те” на управленския им състав. Обаче един съвет, ако ми позволят: нека пак си прибират рушветчетата, за да назначават на работа цели фамилии  5-то поколение потомствени  шофьори, но може би, една идейка по-хитро трябва да го дават. Например да вземат и 2-3 читави човека, е така за цвят, защото ще стане нЕкой сакатлък и ще си загубят топлите местенца, не за друго. Пък, а дано, някой от читавите, вземе и се досети поне по една табела да сложи в тия превозни средства, нещо от сорта на: „Граждани, моля, в случай на неадекватно поведение на пътници, да не прибягвате до саморазправа, а да позвъните на телефон: 112”.  Вярно, не ми се иска много да си мечтая, ама пък може и на някой от тия, читавите да вземе и да му хрумне и гениалната идея да инструктира и шофьорите какво се прави в подобни ситуации... Такива ми ти работи, драги ми некадърници от Градския Транспорт!

Бях решила да  имам респект към съсловието на пенсионерите и да не ги закачам повече (дай Боже всеки човек един ден да се пенсионира), обаче, вече мисля, че подобно поведение от моя страна си е направо опасно, затова все пак ще си изчуруликам призива:

- Младежи, каже ли ви някой по-възрастен човек да направите нещо, във ваш интерес е да помислите 50 пъти, преди да си мръднете пръста! Възрастните хора не могат да ви служат за пример и не бива да приемате съвети от тях, само заради годините им!

Как е възможно, човек, живял на тази земя поне 60 лета (и зими) да подтиква деца да влизат в ръкопашна схватка??? Ами, ако те бяха послушали изкуфялата пенсионерска лейка и бяха отишли да бият оня мангалски рептил (модна дума в блога) и той извадеше някой нож и ги изпозаколеше в автобуаса?  Защо не се обади на внуците си, тъпата патка, та те да дойдат да се бият с циганин???... А, бе, няма ли някоя европейска програма, да кажем, по която да кандидатстват клубовете на пенсионера и да е нещо от сорта на: вливане на един вид санитарен минумум сиво вещество на членовете им: все пак си трябва някакво елементарно количество човеченост и здрав разум, за да живееш сред хора.

Ей...тотално изперка този народ:... цял автобус с хора  и нито един мозък вътре.....

Да не отварям дума за държавата отвън!

 





Гласувай:
14



1. blondinkas4uk09 - Виждам, полицията, градският транспорт или клубът на пенсионера
29.03.2014 20:24
недоволстват... Много се радвам :), затова се хабА да ги пиша тези работи. :) :) :) Недоволството често е първа стъпка към промяната.
цитирай
2. theeconomist - М, даааа
29.03.2014 20:28
В годините на моята младост, мангалите работеха, в атобусите хората се возеха спокойно, а на такива като пийналият скот, най - малкото което им се случваще беше обливане със студена вода в изтрезвителя и остриган гола глава,15 денонащия обществено полезен труд.
При съпротива, мариз до синьо, да го помни цял гжгивот и той и чаветата му!
цитирай
3. blondinkas4uk09 - Eх, да ти завиди човек за хубавата младост...
29.03.2014 20:54
Шегувам се, разбира се, и аз ги помня тези времена. :) При такива случаи, подкрепям мариза..., а бе то и аз бих го пребила, защото съм много бойна при подобни провокации, само че не го правя поради ужаса си от кръв. :)
цитирай
4. freeoldmen - Стига сте били човека де, много сте кръвожадни!:-)))
29.03.2014 21:46
Та така, не вярвам в рейса да е нямало поне 10 телефона, плюс радиостанцията на шофьора.
Защо не са задействани?
Отговорът е ясен.
Защото полицията отказва да си върши задълженията.
Ако хората имаха увереността, че пет минути след обаждането патрулка щеше да чака на следващата спирка, и субекта без излишно насилие ще бъде отведен и на сутринта изправен пред съдия за бързо съдебно производство, щяха да се обадят.
И субекта нямаше да е толкова нагъл.
цитирай
5. coacoa11 - Наистина много непрофесионално ...
30.03.2014 00:26
Наистина много непрофесионално поведение от страна на шофьора - изложил е на риск пътниците, говедото се е отървало ненаказано, а единственият човек, осмелил се да си отстоява правата, е бил пребит на спирката и никой не се е опитал да му помогне.

Шофьорите все пак са шофьори, а не полицаи, сред тях има и жени и е човешко в такива ситуации да има и неадекватни реакции от страх и стрес. Трябвало е някой да потърси помощ, а пътниците да слязат, за да не пострадат.

И все пак се изкушавам да кажа, че е по-добре пребит, но с достойство, отколкото страхлив в очакване някой друг да те спасява. Докато дойде полиция може вече и да е късно...
цитирай
6. blondinkas4uk09 - Е, па, прав си, Фрий, :)
30.03.2014 00:48
така сигурно биха действали полицията и съдът в един идеален свят. Но, мисля че в реалността си мърдат задниците, и то неохотно, само в много краен случай - когато вече има убит, изнасилен и т.н., преди това не се намесват.

Да ти призная, сега се връщам от кино, и с тези екшъни се усещам още по-кръвожадна от преди 3 - 4 часа и разбира се, още по-вдъхновена да се боря за справедливост. :)
цитирай
7. blondinkas4uk09 - Жабке, наистина непрофесионално!
30.03.2014 01:01
И тази история толкова ме впечатли с абсурността си, че не мирясах, докато не я описах.
Едва ли нещо подобно се случва за първи път, и шофьорите би трябвало да имат някакви много ясни правила как трябва да действат.

Достойно, разбира се, е постъпил човекът, който е свалил Манго-то, просто ме притеснява това, че понякога в такива ситуации не знаеш какво ще стане и може и с живота си да се простиш за подобна тъпа кауза.
цитирай
8. freeoldmen - 6. blondinkas4uk09
30.03.2014 01:12
Идеален свят? Не, просто разумни правила на действие, теоретично обхващащи и България. Практически не ни се получава.
В немагическата реалност на поне 20 държави на запад от нас, субектът щеше да не бъде допуснат да се качи на автобуса от шофьора, който държи да остане на работа.
Ако случайно го е пропуснал, щяха да се намерят поне 5-6 човека, които да му го посочат, и както казваш, да предприеме процедура, просто обаждане, и след пет минути проблема го няма.
Пак опираме до вяра в институциите, които човекът е създал, за да му е уютно в цивилизацията. В България това го няма, и затова е дивашкият призив на старата госпожа, възжелала кървава справедливост... а може би тази диващина ще ни спаси, ако съвсем се сговнят нещата и цивилизацията смъкне крехката си тънка кожа...
цитирай
9. blondinkas4uk09 - А, да, Фрий, аз "идеален свят" го казах иронично :),
30.03.2014 02:12
наистина в немагическата реалност (и така непостижима, че направо магическа за нас) хората си имат много прости и железни правила. Ето сега се сещам, например, в БГ, ако в някой магазин се усъмнят, че ползвам крадена кредитна / дебитна карта, знаят ли какво да ме правят. Силно се съмнявам. Докато хората в по-организираните държави ясно че си имат строго описани сценарии какви въпроси трябва да ти зададат и в зависимост от отговорите да ти я върнат или да я задържат. Ние не си губим времето да измисляме правила, инструкции, пък ако случайно някой измисли, в повечето случаи за голяма част от популацията :) е въпрос на чест да не ги спазва.
цитирай
10. djani - Преди над 30 години...
30.03.2014 09:37
В американски филм преди епохата на мобилните съобщения, сюжета бе същия.. Няколко хулигани, среднощно издеветелстваха над пътниците във вагон на метрото. Потърпевши бяха абсолютно всички десетки пътници, независимо от възраст и пол. Един, единствен мъж им се опери с цената на тежко нараняване. Извода бе, че колкото по-развито е едно общество, толкова повече се принизява до страхливо стадо, независимо от броя на овцете в него. А полицията в твоя случай следваше да бъде уведомена, за намеса от най-близката в района патрулка...ако има такава. Защото реално по обществения ред работи 1 на 10 полицаи. Много болен въпрос засягаш Блонди и той не опира само да пенсионерите, а за гражданската смелост и всичко останало...
цитирай
11. theeconomist - Филма се казваше
30.03.2014 09:58
djani написа:
В американски филм преди епохата на мобилните съобщения, сюжета бе същия.. Няколко хулигани, среднощно издеветелстваха над пътниците във вагон на метрото. Потърпевши бяха абсолютно всички десетки пътници, независимо от възраст и пол. Един, единствен мъж им се опери с цената на тежко нараняване. Извода бе, че колкото по-развито е едно общество, толкова повече се принизява до страхливо стадо, независимо от броя на овцете в него. А полицията в твоя случай следваше да бъде уведомена, за намеса от най-близката в района патрулка...ако има такава. Защото реално по обществения ред работи 1 на 10 полицаи. Много болен въпрос засягаш Блонди и той не опира само да пенсионерите, а за гражданската смелост и всичко останало...


"Инцидента"....
цитирай
12. blondinkas4uk09 - Djani, изглежда 1 на 10 полицаи е
30.03.2014 17:31
крайно недостатъчно. Аз, например, съм нощна птица и обикновено към 10:00 - 11:00 вечер започват да ми идват някакви идеи какво точно ми се яде и излизам да обикалям денонощните магазини по това време и да ти кажа си е бая страшничко (а не живея на края на света, а на някакви под 10 минути с кола до Президентството). Не зная какво е решението, но сигурно има някакво, за да се чувстват хората по-спокойни. Иначе, си прав, че колкото е по-развит един човек (общество), толкова по-малко му се бие :) с околните.
цитирай
13. blondinkas4uk09 - Пак добродетел откривам у Икономиста, :)
30.03.2014 17:35
изглежда като да си една филмова енциклопедия. :)
цитирай
14. milady - женоо, ..ти май не спиш....,baby !! Сори!!
30.03.2014 20:26
да коментираш гр.соф. транспорт ,и ...циганите,
камо ли....хората в 3/та възраст ,....и то в
О2 00. .ееееее ... неее ..., малко ми идва
в пове4е твоята трезва гражданска позиция ;)))
пс намери си по /добре, кой да те завива и приспива ...
Best Wishes !!
цитирай
15. blondinkas4uk09 - Права си, Милейди,
30.03.2014 21:23
изобщо нямам навик да спя през нощта.

Ти пък, кой да ме завива и приспива, мен никой мЪ не ще. :)
цитирай
16. apostapostoloff - Пак държвата виновна!
06.04.2014 03:31
Напил се някакъв мангал- държавата е виновна, разбира се! Ами емигрирайте в някоя друга държава, бе! В другите държави хората не се напиват. Ама изобщо! Цял блог и в него нито един мозък! Ама това е така, защото държавата ни е такава.
цитирай
17. blondinkas4uk09 - Е, па, виновна е, Апостол, и това си е :)
06.04.2014 14:25
в лицето на законодателната и изпълнителната власт. Да беше единичен случай, да не е виновна, ама не е. Сървърът не блога ще се окаже тесен, да изреждам случаи на неадекватно поведение на държавни служители в БГ. Не Мож Мъ разубедиш, виновна е. :)
цитирай
18. joysii - Ми просто е трябвало да проглушат ...
06.04.2014 21:32
Ми просто е трябвало да проглушат ушите на телефонистките в полицията и в оня новия -912.
Аз бих звъняла непрестанно, докато дойдат да приберат мършата.
цитирай
19. pvdaskalov - Драга Бло,
11.04.2014 19:48
безкрайно си права за почти всичко написано тук, но си пресолила упреците към пенсионерите. В случая - към една пенсионерка с патешки акъл. Казват, че една птичка пролет не прави. Така и тази пенсионерка не може да бъде мерило за цялото пенсионерско войнство в България. Преобладаващата част от него е съставена от кротки, благи, гладни и изтерзани люде, които бяха подлъгани цял живот да строят социализЪма, а сега ядат огризките на капитализЪма.
Най-горещо подкрепям упреците ти към народната милиция. Нарочно наричам полицаите така, защото те не знаят какво значи да си ИСТИНСКИ ПОЛИЦАЙ. Едно време все можеше да се срещне милиционер на улицата да те упъти, за каквото го питаш. Дори някои от тях знаеха руски. Днес? Йок! Извинявай. От тези турски сериали вече 90 процента от пенсионерите рзбират езика на комшиите...
Трябва да дойдеш някой ден да пием кафе тримата с леля ти Лида и да ти покажа новия си лаптоп. Отново НР, но не е рано за крадене, тъй като не съм го още напълнил с нова информация срещу лаиците в науката. Кога ли ще ми запалят и колата?!!
Със здраве!
Пиер
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: blondinkas4uk09
Категория: Лични дневници
Прочетен: 525545
Постинги: 72
Коментари: 883
Гласове: 1302
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930