Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2014 00:47 - What the Fuck? Пак ли, бе? Отново българи успяват...
Автор: blondinkas4uk09 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10007 Коментари: 45 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Напоследък  се превръщам в някакъв апологет на успешни български работодатели, но зверски ме напира  да споделям  подобни явления с надеждата, че това или ще вдъхнови някого или ще даде бизнес идея на друг, но в най-лошия случай ще покаже, че да се оплакваме няма смисъл и вероятно е по-добре да се хванем на работа.

Накратко, тези дни родна куриерска компания сключи сделка, с която получава пълен контрол над  две дъщерни дружества на френска пощенска компания – в България и Румъния. (Коректно е да спомена, че това е първо ниво на сделката, с опция френската компания да получи  мажоритарен дял през 2020 г.)  Същата българска куриерска компания  има за 2013 г. 13.6 млн. евро оперативна печалба преди данъци, лихви и амортизация и отчита ръст в приходите си за годината от над 20%. Ще спомена само едно от печелившите решения на мениджмънта й: да създаде мрежа от гишета в търговски обекти, което помогна да се увеличи значително присъствието й на пазара на малки пратки и е best practice в глобалното бизнес пространство. Вероятно е ясно защо: По този начин хем си близо до клиентите, хем не се налага да поддържаш собствен офис, което обикновено е доста скъпо удоволствие.

В световен мащаб фирмите, които искат да стигнат до индивидуални клиенти също избягват да поддържат собствени специализирани офиси или магазини, защото това не са местата, където те се радват на бурни продажби. Например, знаете ли къде в САЩ се продават най-много лаптопи, телевизори и т.н. техника. Не, не е в американското „Технополис” или „Техномаркет”, нито във фирмения магазин на „Самсунг”, а ... в Walmart. Причината е, че Walmart могат да си позволят да дадат огромни отстъпки за техника и така да привлекат клиенти, които да си купят лаптоп, например, за който Walmart са готови да се лишат от традиционно ниския марж при техниката - обичайно не по-висок от 6 – 7 %, но за сметка на това да продадат на същия този клиент друга дребна джаджа, където маржът  може да е и над 100%. Същият този клиент, вероятно ще си купи допълнително от Walmart  я банани, я играчка на детето, я чифт боксерки. Изобщо, търсенето на бизнес синергии е от ключово значение за намаляване на разходите на фирмите, което дава възможност и за намаляване цените на продуктите им.

Но да се върна на българската компания: Основният акционер в нея е дружеството на човек, с когото професионалните ни пътища са се пресичали и разминали, защото изобщо не ни е било лесно един с друг, но той си остава един от най-находчивите български бизнесмени, които съм срещала... Сега, ако не спра, ще напиша поне един параграф дитирамби за него, затова ще се насиля да млъкна и да се задоволя само като кажа, че поне 2 пъти в месеца го цитирам по някакъв повод.

Най-важното в случая е, че имаме още една успешна българска компания, която дава хляб... и сирене на около 1000 човека. С две думи: още един колега по родина, притежател на суперсилата да не му пречи заобикалящата го реалност и лишен от изкушението да повтаря: „Нищо не става тука!”




Гласувай:
19



1. freeoldmen - Сигурно е много хубаво това, което казваш за тази компания,
22.03.2014 01:08
особено за тези 1 000 човека с хляба и сиреньето...:-)
Но нещо престанаха да ме кефят новини за успешни бизнеси, свързани с услугите, банковото дело или кАмпютрите.
Това са фалшиви пари, колкото повече, толкова по фалшиви.
Рано или късно балона се пука.
цитирай
2. blondinkas4uk09 - E, кажи сега, защо да са фалшиви, :)
22.03.2014 01:24
хората извършват куриерски услуги, тази услуга си има себестойност, можеш, дет' се вика да я пипнеш. Взема се пратка от точка А и се доставя в точка Б, защо мислиш, че е балон. Винаги е имало нужда от пощи... не зная как е било с праисторическите хора, де. Що се отнася до банките, и аз не ги обичам като потребител на кредити, естествено, но и те няма да изчезнат. КАмпютрите нЕма да ги закачам днес. щото и да ги закачам, там ми е малко по-абстрактно как се изчислява себестойност на услуга. :)
цитирай
3. rumyn - е не само в сверата на услугите има ...
22.03.2014 09:29
е не само в сверата на услугите има успели фирми! в моя край - силистра аз знам три огромни които се занимават със производство. от полето до крайния продукт на пазара. оп четири са. и всичките имат активен износ. а въздушните отдавна издъхнаха. аха сетих се и за пети такъв.
е все пак от 2000 само си ходя в силистра на гости, може и други да има, но не познавам собствениците.
цитирай
4. blondinkas4uk09 - Ей, вярно, Rumyn,
22.03.2014 10:17
сетих се, че едно време съм летяла със самолет до Силистра. Няма ли вече полети до там?... Давай да ги хвалим хората, успели основно благодарение на ума и трудолюбието си, дано и други последват примера им.
цитирай
5. rumyn - ами те по нашия край си ги уважават, ...
22.03.2014 13:00
ами те по нашия край си ги уважават, защото дават хляб на много народ.
а и уважение показват към служителите си. поне аз не съм чула някой да се е оплакал кой знае колко. ( на всеки му се случва да има лош ден и да избухне. важното е да не е всеки ден, а някой хора и по често го правят .)
не им завиждам радрам им се! че щом има за тях , това означава , че ще има и за работниците им. а работниците им са ми я роднини , я приятели, я роднини на приятели. малко село е град силистра :)
щастлива съм за тях , че успяха да оцелеят когато - атаките към бизнеса беше от много страни: държава, рекетьори, мафия. справиха се хората. нека им върви бизнеса!
цитирай
6. vmir - Клиент съм на тази система, в някои случаи изгодата да се пазарува чрез нея е много съществена,
22.03.2014 13:14
наблюдавам функционирането на компанията и се радвам на адекватността и целесъобразните действия на служителите й. Харесвам точно такива компании, решаващи реални проблеми и служителите им, които очевидно знаят какво правят. Браво на тях и най-вече на инициаторите и собствениците им! Системата е много рационална и с голямо бъдеще.
цитирай
7. blondinkas4uk09 - Нека да им върви бизнеса, Руми, наистина!
22.03.2014 13:31
(аз малко посъкратих предишния си коментар, че беше станал много личен, извинявай) :)
цитирай
8. blondinkas4uk09 - И моите взаимоотношения с тях, Вмир, в последните години
22.03.2014 13:42
са като клиент и всеки път и аз се радвам като видя адекватността на действията им. Например, преди около 3 седмици се разминахме с един от куриерите им, а той носеше пратка с нещо, което беше подарък, очакван с нетърпение и куриерът се съгласи да се срещнем на една бензиностанция, където ми беше удобно, за да ми предаде пратката - нито ме знае, нито ме познава. Беше много мил жест от негова страна!
цитирай
9. theeconomist - Ако знаеш моята компания колко е готина...
22.03.2014 17:15
За 2013 г. през февруари служителите получиха между 4 и 7 бона ДМС......
На съдружниците от германия им се стори малко, но хората, част от които имат дялове в компанията сами гласуваха за провизиране на част от резултата за реновиране на техниката през 201 4 г.

Но нямаме профсъюзи да ни командват......
цитирай
10. hoho22hoho22 - такива компании трябват на БГ ! БРАВО !!!
22.03.2014 18:35
куриерски бизнес да се развива, застрахователен като при икономиста и т.н. и т.н.

Горката БГ икономика! И цигани вече няма да останат в тая държава...
цитирай
11. blondinkas4uk09 - Theeconomist, (вече ме е страх да ти викам Панчо, ако забелязваш,
22.03.2014 20:14
мисля как да бъде новото ти име :) ) много ме радва това, което казваш! Хайде... или сам си разкажи за добрите практики... или разкажи на мен и аз после ще пусна постинг. :) Ама изобщо не се шегувам, сигурно си забелязал как обичам да пиша за неща, които ни дърпат нагоре.
цитирай
12. blondinkas4uk09 - Хохо,
22.03.2014 20:16
добре, това не ти харесва. А ти какво предлагаш?
цитирай
13. vmir - 8. blondinkas4uk09,
23.03.2014 01:06
За последния рожден ден на съпругата ми, спретнато усмихнато момиче позвъни на вратата с превъзходен букет от щерка ни в САЩ, който остана свеж поне месец. Да не говорим, че чрез тази система наскоро купих цял климатик с марков компресор с 5 годшна гаранция на складовата цена само на компресора му в Украйна, където монополистите в бранша все още диктуват цените както намерят за добре, а пазарна конкуренция практически липсва поради системата на преференциални цени и режими с Русия.

Да не давам редица други лични примери за икономическите предимства на куриерската система на доставки, от която в немалко случаи печелят клиентите, печели и бизнеса, защото е реална алтернатива на назначените “капиталисти”, които спокойно могат да си раздават всякакви парични бонуси, гаранирани от монополизъм, картели, корупция, беззакония и всевъзможни начини за възпрепятстване на конкуренцията и свалянето на цените.

Това, че търтеите не са очаровани, че някой им отнема възможността да дерат по 9 кожи на клиента, си е техен проблем, който има решение – конкуренция между самите тях и сваляне на цените, при което за клиента в много случаи отново ше стане по-изгодно да ползва тяхната търговска система, а не куриерската, но всеки има глава да мисли, а не да чака наготово и да баламосва хората с “преференциално ниски цени” докато в същото време бетонира монопола си и общото нарастване на цените.
цитирай
14. blondinkas4uk09 - Няма спор, Вмир, че монополите
23.03.2014 09:10
не са най-добрия приятел на потребителите, и да се надяваме, че все по-често държавата ще дава възможности за преминаване от МОНО-поли към ПОЛИ-поли :), защото хубавото е, че дори и да има лобисти, които всячески се мъчат да защитят определен монополист, има много сериозно законодателство в тази област, което криво ляво трябва да се спазва. Но ти ме накара да се замисля над нещо, над което не се бях замисляла досега: Защо Москва е толкова скъп град? (Нямам приличен отговор и не твърдя, че някакъв вид монополизъм е виновен за това). Просто се питам...
цитирай
15. vmir - 14. blondinkas4uk09,
23.03.2014 10:44
Никой не си слага табела “Монополист”, а реалните монополисти се крият зад благозвучни етикети и атрактивни претенции. Защото закона удря монополите и картелите, когато бъдат установени, което значи съдебно доказани. А за да докажеш нещо, трябват или документи (абсуд някой да удостовери с подпис и печат, че е монополист по изискванията на закона), или свидетели, каквито у нас традиционно липсват дори за криминални деяния, извършени пред очите на множество очевидци, камо ли за потайни стопански далавери, широко прокламирани като същност и дори цел на капитализма с предплатена “дискретност” и възможности усетилите се да бъдат въвлечени в дрането на будалите, които се увеличават, когато се засилва вярата, че връзките и ходатайствата им осигуряват неуязвимост от всичко това.

Както монопола, така и картела може да се осъществи без какъвто и да било документ, условието за ненаказуемостта е да се поддържа атмосфера на безогледни лъжи, цинизъм и наглост, за да бъдат хората ошашавени и лабилни и да не се допуска осъществяването на обществен контрол върху подобни посегателства върху интересите и правата им на потребители. А какви по-лесни за дране от надвикващите се безразборно всезнайковци, които могат лесно да бъдат насъскани срещу когото и когато трябва.
цитирай
16. blondinkas4uk09 - Съгласна съм, Вмир,
23.03.2014 19:43
че и това се случва много често. Но единственото решение изглежда е свободната конкуренция (а не ограничавана с всякакви закони и закончета) и както казваш обществен контрол... и наличието на общество :), разбира се.
цитирай
17. vmir - Разбира се, че ЕДИНСТВЕНО свободната конкуренция в материалното производство
24.03.2014 03:35
и в по-голямата част от услугите може реално и вдъхновено да ангажира хората в изработване на собственото си и националното благосъстояние, изключенията са САМО в производството на средства за насилие и пристрастяващи вещества, известни регулации и подпомагане на здравеопазването, образованието и културата.

И гражданско общество - НЕПРЕМЕННО!!! Но не под "гражданско общество" да разбираме и налагаме невъзможната представа за гражданите като някакви вселенски ангели с чудодейни способности за въздействие върху сатаните във властта, НЕ!!!

Не, че отделни личности не могат да бъдат нарочени за лица или дори символи на гражданското общество, но не трябва да си затваряме очите, че обществото не са отделните му членове, а резултантните действия на всички заедно от гения и виртуоза до простака и кожодера. И ако властват последните двама, гениите и виртуозите ще бъдат заврени или в миша дупка, или прогонени да вдъхновяват чужди национални благосъстояния, докато родното ще си лежи на дъното под летвата на просташките и кожодерски мерки и словоблудства за добро и зло.

Казано с други думи, гражданско общество не са самите граждани, а преобразяващата сила на гражданите, без значение кои са и дали са политици или аутсайдери. За да имат тази сила гражданите обаче, трябва да бъдат РЕАЛНО чути без нуждата да хвърлят павета и да се стрелят едни други, за да се съобразят с волята им. А това зависи изцяло от правителството, което го превръща в двигателят на гражданското общество. Дали този двигател ще бъде захранен с преобразяващата сила на гражданския протест, или ще предпочете да си спести тази сила и дори да я елиминира, изпращайки пенсионери срещу протестиращите младежи, това са възможности, които съвсем пряко влияят не само върху резултатността на гражданското общество, но и върху самото му съществуване.
цитирай
18. cell - Овации , vmir ,за мнението
24.03.2014 16:22
и най -силни за :
"....Казано с други думи, гражданско общество не са самите граждани, а ПРЕОБРАЗЯВАЩАТА СИЛА на гражданите, без значение кои са и дали са политици или аутсайдери...."
Поздравления - за находчивостта на авторката за актуалната тема :-)
цитирай
19. blondinkas4uk09 - Благодаря, Cell,
24.03.2014 18:28
думите на Вмир наистина прекрасно изразяват какво означава Гражданско Общество, просто... нямам какво да добавя. :)
цитирай
20. vmir - 18. cell, Поздрави и благодаря.
25.03.2014 02:17
По данни от преброявания, които ползва Левски, за последните 142 години от него до нас, българите сме си все 7 милиона с тенденция в последните десетилетия към намаляване. За същото време, световното население е нарастнало повече от 5 пъти с тенденция към нарастване. Трайната самоубийствена тенденция не е естествено състояние, а резултат от целенасочени външни въздействия, превърнати в навик и препитание за някои заради омразата, която поръчково насаждат. Прословутата “българска” завист е само конкретна форма на същата поръчкова омраза, прицелена в българската власт и територия.

Основният похват на това планово отровителство е упорито да се заличава различието между личност и деяния. Няма например друга държава, в която и простите хора да не правят съществена разлика между “гадняр” и “гадна постъпка”. Обратното – дори да нарекат някого “гадняр”, това рядко се възприема драматично или като посегателство над властта му, защото хората си знаят, че всички сме грешни и е неизбежно понякога да не постъпваме гадно ако не ние, може би “изобличителите” ни. А у нас човек е поставен в ситуация да се оправдава и извинява, ако държи да спомене нещо критично, без да го нарочат за фашист или поне да припишат на несъществуващата му сестра всевъзможни “геройства”.

Ето защо у нас е практически невъзможно да се обсъждат действия, тъй като далеч преди това, действията се оказват персонализирани и безапелационно заклеймени в лицето на извършителя им. Лошото е, че и най-идеалното или целесъобразно управленско действие или постъпка се посрещат по същия начин, и чрез изопачаване на обстоятелствата около тях, биват сатанизирани толкова по-силно, колкото са по-добри и належащи.

Вчера например, на първа вися постинг за чужд политически лидер със заглавието “Ето защо го мразят” – защото бил направил (сам, разбира се) много за държавата си. Това е типичен пример как безсрамно се нарочват българите за завистници, дори когато са засегнати или застрашени от изпълненията на въпросния прехвален чужбински господин. Без нито една критична дума, просто запитах в коментар под постинга кога ще прочета нещо подобно и за български политик, и споменах, че за същия период, България има доста сходен на описания подем на икономиката и доходите, а средният ни жизнен стандарт е практически равен на руския. Българският клеветник на руска служба обаче веднага ми изтри коментара, очевидно, защото или не му понесе да чува хубави неща за България и българите, или му се стори недопустимо българи да бъдат сравнявани с прехваления му чужбински работодател. И това са същите хора, които първи гракват срещу всеки български или европейски политик, че е фашист, педераст, терорист, комунист или каквото още им поръчат от Русия...
цитирай
21. vmir - 19. blondinkas4uk09,
25.03.2014 02:52
blondinkas4uk09 написа:
думите на Вмир наистина прекрасно изразяват какво означава Гражданско Общество, просто... нямам какво да добавя. :)


Сигурно се сещаш защо в България имаме едни от най-добите с света интернет връзки на една от най-ниските цени. За мен лично няма съмнение, че това е, защото IT индустрията е висококонкурентна поради липсата на интернет - корифеи от комунистическо, които да го задържат в миналото. Ако се не лъжа, по отношение качество/цена, родният интернет няма равен на себе си в света. И слава Богу!!!
цитирай
22. cell - blondinkas4uk09 :-)
25.03.2014 15:39
много ,много ми допадна темата ти за човешкия успех и ме преследва :-) ,а също и vmir с неговата ремарка за "преобразяващата сила" на хората .Тезата на Айн Ранд за висотите ,които може да достигне човека ,оставен сам да изразява личността си ,да следва целите си ,незаслужено не е на вниманието на обществото ,светът е резервиран към нея ,не е философ от класата на Карл Маркс :-) На всичко отгоре пише и в художествен формат :-) В романите си доста убедително разкрива вярата си ,че е постижимо - обединение на усилията на способни хора ,които съзидават материални блага .Илюстрирам с пример от "Атлас изправя рамене" - мост ,по който минава влак и който се е правел от дърво ...открит е нов материал - стомана ...доста време е нужно да се поеме риск ,откривателите /2-3 луди глави :-) / да убедят хората ,че новият материал ще издръжи ...стачки ,неверие ..."пионерът" - основател на жп империя по-късно ,сам прави конструкцията ,слага релсите ...малцина се осмеляват да му помагат .Успяват ! Горещо препоръчвам творчеството на Айн Ранд !
цитирай
23. vishnichka - Фмире, бе мило,
26.03.2014 10:04
Що не оставиш тия красиви приказки за свободната конкуренция, материалното производство и т.н. на мира!:)

Ми баш на теб съм разказвала как пердашат желанията европейските регламенти, ако решиш да се конкурираш със защитени в митническо отоношение от тях производители. Гледай си, бе мило, виртуалното обучение, във виртуалната фабрика, което разбира се приветствам от сърце единствено заради усърдието ти на учен идеалист, но то е толкоз различно от действителността, с която един ден могат да се сблъскат твоите ученици, че като нищо могат да пратят полученото от теб знание в коша...
Щото реалността е такава, че без планиране не може, драги, поне за година напред. И то без особени гаранции, защото ако си в система примерно от стотина доставчика, някои от които български, и да кажем наполовина клиенти и всеки с различен график на разплащане и условия на доставка и ще ти се завие свят да се взираш денонощно в графични таблици. Сигурно знаеш за така нар. авансово плащане, с което предпочитат да работят много от доставчиците ти, въпрос на умения е да постигнеш минимален процент, но пък клиентите ти са в практика на разсрочено от 1 до 90 дни примерно, и ако не си гъвкав да си открил някъде из света складово стопанство, поддържащо нужния ти асортимент и то такъв, че да можеш по всяко време да си дръпнеш необходимото /чиято цена пък често зависи от взетото количество и ако имаш излишни пари за трошене може и да си купиш с отстъпка матрял за шест месеца напред/ или недай си боже вложиш ресурс в риферименто, което не ти е платено, но отказано поради причини точно конкурентни. Не ти требе форсмажор, достатъчно е да ти издъхне важна машина за ден два, и да ти провали планираната спедиция. Няколко са основните брънки в такава верига – материално-техническа база, която можеш да си позволиш, технологичното и документационно обезпечение, системите за контрол, качеството на суровините, и не на последно място – квалифициран персонал и добрата логистика ... нали не мислиш, че всичко върви по мед и масло в едно производство, и че сроковете за изхода не са винаги от вчера...да не говорим, че трябва да си редовен платец и депозитар към държавата...Никак не ми се пишат постинги, свързани с професията ми, но ако някой ден го направя, то ще е само зарад теб и засуканите ти лакардии на тема производство, защото наистина това е едно от най-трудните бизнес начинания, в които взаимоотношенията с предлагането на услуги или търговски умения са само част от икономическата дейност на подобни компании!:)))))

Иначе, за постинга, уважаема Блондинкасчук09 и идеята му, разбира се гласувам положително, макар и както в миналия постинг, продължавам леко да се замислям доколко всъщност е ‘българското’ в употребата му като понятие...
Поздрави!:))
цитирай
24. vmir - 23. vishnichka,
26.03.2014 10:34
Че си доста ограничена отдавна знам, но че си дотолкова ограничена, че да не виждаш и най-малката разлика между регламент и изпълнение, не очаквах. Е, щом за теб нещата свършват до: "Не учи баба си как се правят деца", за да не те игнорирам, би трябвало да ти обърна внимание, че за немалко хора, нещата не свършват, а почват отново и отново и точно оттам, където за теб отдавна са свършили.
цитирай
25. vishnichka - Нищо ново под слънцето,
26.03.2014 10:47
когато нямаш аргументи /то не можеш и да имаш за неща, с които не се занимаваш на практика/, под ръка винаги ти са обидите... Ако разбираше малко повече от точно тази материя, за която става дума в коментара ми, щеше да си спестиш тази глупост да правиш разлика между европейски регламент и изпълнението му...
Благодаря за вниманието!
цитирай
26. vmir - 25. vishnichka,
26.03.2014 11:30
Не е необходимо да ми доказваш безграничността на глупостта. Знам, че винаги можеш и още. Дори да си напечатате на челата "умници".
цитирай
27. vishnichka - 26. vmir
26.03.2014 11:49
Не разбирам защо продължаваш да се дразниш?

Вместо да научиш нещо, което може да ти е от полза за в бъдеще!
В митническото законодателство европейски регламент и изпълнението му, е едно и също! Различието между тях отвежда мислите в съвсем друга, не много чиста посока...
цитирай
28. vmir - 27. vishnichka,
26.03.2014 13:08
Добре. Научи ме:

1. Защо между закон и прилагането му, според теб разлика няма?
2. Защо приравняването им е чиста посока, а разкриването на разминаванията им – нечиста?
И ако е възможно, да не визираме точно европейското, защото няма нещо, което да не може да бъде атакувано, дори и европейското. А въпросът не е само и единствено европейски, нито само български или щатски. Законите третират взаимоотношения и едва ли е адекватно точно със заявените си претенции да ги ревизираме или ползваме като претексти за прикриване на престъпници.
цитирай
29. cell - Yes ,vmir :-)
26.03.2014 14:51
" ...Законите третират взаимоотношения и едва ли е адекватно точно със заявените си претенции да ги ревизираме или ползваме като претексти за ПРИКРИВАНЕ на престъпници...."

vishnichka ,поздрав и за твоята компетентност и стил на изразяване :-)
цитирай
30. vishnichka - Виж, драги!:)
26.03.2014 15:00
Не ми се иска да политизирам темата, ако биеш натам, написах ти доста конкретика, а нещата откъм точно това законодателство, касаещо отделните държава, обединение, съюз или континент дори, горе долу са идентични и защитата на интересите на дадено ниво си кореспондира с останалите... Законът дава основните насоки на правилата, след което обикновено се съпътства и от правилник за приложение на закона, даващ процедурите по прилагането и изпълнението му. Предполагам, че под разминавания ти разбираш противоречията, които възникват понякога, но аз имах съвсем друго предвид, когато споменавам митническото законодателство.

За някои неща трябва да ми се довериш, че са така, а аз няма да те подвеждам и да те убеждавам, че ако ми поръчаш боти, ще калкулирам по метър половина кожа на тек в нормата, щото ще се сетиш, че с тая кожа мога да ти ушия ботуш по цялото бедро, че и да го забърнеш до коляното, НО ако ти кажа, че не е правилно да употребяваш израза "тировете хвърчат насам натам", ще трябва да се съгласиш наготово, защото TIR наистина касае международния транпорт, но всъщност не е камион, а е Конвенция, регулираща международния транспорт.
Сложни са търговските взаимоотношения, да не ти вкарвам като маркер, че освен простото двойно правило, съществуват и класически тройни операции, много често срещани и изгодни ... в смисъл един плаща, втори изпраща, трети получава. Или пък, че излизайки на нов пазар можеш да срещнеш комисионер, който го държи и гъза да си съдереш /с извинение/, не можеш да го прескочиш и да отидеш на директни преговори и т.н. ...още много, много комбинации, за които нямам точно сега време да навлизам в подбробности...
Поздрави и да ми се извиниш!:))


цитирай
31. vmir - 30. vishnichka,
26.03.2014 16:40
Ще направя каквото поискаш, но преди това трябва да ми дадеш убедителна гаранция, че няма да преставаш да стоиш все така плътно на моя - както в последния си коментар.
цитирай
32. blondinkas4uk09 - Нещо тази вечер мозъкът ми отказва да осмисли коментарите,
26.03.2014 23:54
и за какво точно е спорът, затова предлагам да пием по едно. :) Ако пък има нужда, можем да си организираме и виртуална дискусия, за да изясним и сближим позициите.:)
цитирай
33. vmir - 32. blondinkas4uk09,
27.03.2014 00:15
Вече си налях, наздраве!
цитирай
34. blondinkas4uk09 - Вмир, само исках да кажа, че този постинг "Ето защо го мразят"
27.03.2014 00:16
го мернах, обаче нали знаеш, че не мога да се престраша да прочета втори постинг на този автор :), затова сега не зная нито кои, нито защо Го мразят. Аз лично не Го мразя, дори мисля че е много полезен. Само искам да съм по-далече от него, по възможност.
цитирай
35. vmir - 34. blondinkas4uk09,
27.03.2014 01:10
Според автора, който не оценявал подобаващо подема на руската икономика от края на 90-те насам, мразел Путин. Затова му написах коментар, че за същото време, българската икономика се е развила с почти същите темпове, но той ми го изтри. Защото пречи на старата клеветническа антибългарска практика, че българите сме завистливи към успехите и не го е срам да натрапва внушението, че мразим от завист.

Отдавна тези неуморни клеветници и плювачи на всичко българско и родно са превърнали клеветите си в служба и дори в политика. "...А възпяване на националните идеали на България - то значи възпяване на завоевателната политика на българската буржоазия" - ето с това започват преди около век, а днес не подбират средства, за да си останат на мястото на унищожената от тях буржоазия, и за целта не спират за клеветят и прогонват всичко читаво, кадърно и проевропейско у нас:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2436105 - как се клевети и най-големият русофил, когато предпочете България пред Русия.

цитирай
36. vishnichka - Аз не пия, но имате едно наздраве и от мен!:))
27.03.2014 08:22
Ние с Вмир особен спор нямаме, той не иска да си признае, че човек не може да знае всичко!:))
Иначе, беше писал постинги по темата /естествено при затворени коментари/, ръководеше виртуална фабрика /материално производство/ на някакви токоизправители ли бяха, не помня точно какви уреди и учениците му печелеха международни състезания в мрежата, а после /ако не ме лъже паметта/ някои от тях се реализираха успешно на работа във финансови компании, видиш ли...

На забележката ми, която в интерес на истината си беше доста грубичка ;) ме нарочи за глупава, а аз се опитвам да му покажа, че не съм... чак толкова ...
Хубав ден!:))
цитирай
37. vishnichka - 31. vmir
27.03.2014 08:25
vmir написа:
Ще направя каквото поискаш, но преди това трябва да ми дадеш убедителна гаранция, че няма да преставаш да стоиш все така плътно на моя - както в последния си коментар.


Леле, верно се почувствах глупава, защото едно изречение не разбрах ... да стоя все така плътно на твоя ... какво ?
:))
цитирай
38. vmir - 37. vishnichka,
27.03.2014 08:45
Казах ти да бъдеш убедителна, а ти искаш аз да те убеждавам. Щом толкова много други неща знаеш, не би трябвало да ти е проблем да се сетиш.
цитирай
39. blondinkas4uk09 - Kак ще си глупава, бре, Виши, естествено, че не си :)
27.03.2014 08:59
Нали си блондинка? А в кои европейски държави е най-добре да се живее, защото всичко в тях е направено много умно... - В държавите на блондинките, Виши, (скандинавските, демек)! Така че... горе брадичката! Няма да се даваме! :) :) :)
Приятен ден и на теб!
цитирай
40. blondinkas4uk09 - Вмир, не зная защо колегата блогър мисли, че мразим Путин,
27.03.2014 09:12
четох едно проучване, че над 70% от българите го харесвали и одобрявали действията му, т.е ние сме изключително любвеобилни към него (въпреки вродената ни завист, за която говори блогърът - предполагам).:) Най-вероятно сигурно и този процент от населението се надява Путин да ни освободи от ЕС и НАТО. Изобщо, като погледнеш голямата картина, човешката история е голям майтап! :)
цитирай
41. vmir - 40. blondinkas4uk09,
27.03.2014 11:10
Съгласен съм с това наблюдение, но се съмнявам дали харесването на Путин е свързано с очакване за поредно "освобождение" от всички. Не бих се учудил, ако в САЩ рейтинга на Путин надмине този на Обама. Обаче там под "освобождение" ги учат от малки да разбират освобождаването на друг от самия себе си. Даже са се трепали да си освободят робите, въпреки нежеланието на повечето от робите и неподправеният им ужас от свободата. Затова днес, без каквито и да било героични родови заслуги за свободата, чветнокож управлява САЩ, а по нашите географски ширини управлява "нерушимата и легендарна дружба" между КГБ и ДС. Заради легендарните си заслуги към "свободата" у нас и в Русия...
цитирай
42. vmir - 39. blondinkas4uk09,
27.03.2014 13:37
blondinkas4uk09 написа:
Нали си блондинка? А в кои европейски държави е най-добре да се живее, защото всичко в тях е направено много умно... - В държавите на блондинките, Виши, (скандинавските, демек)! Така че... горе брадичката! Няма да се даваме! :) :) :)
Приятен ден и на теб!


Тези дни в блога някъде прочетох за блондинка, която си осиновила скандинавче. Намерила му и важна житейска мисия - като проговори, да я научи и нея да говори скандинавски. Много яко, даже веднага се сетих за Вишничка.
цитирай
43. blondinkas4uk09 - Вмир, мисля че Путин е хубаво нещо поради много причини.
27.03.2014 20:48
Действа отрезвяващо, най-малкото. Все пак нещата не са нито само черни нито само бели, така че явлението Путин си има и положителни и отрицателни страни. Важно е как ще свърши всичко това накрая - по-точно за мен е важно да няма конфликти, да няма жертви - е, такива прости, човешки неща ме вълнуват. Наясно съм и че това е много наивно и ни на Путин, ни на Обама им дреме на шапките (тук се изразих културно :) ) за обикновените човешки съдби. Политиците си имат къде, къде по-сериозни игри от това да се интересуват от хората... По отношение на Освобождението обаче искам да кажа, че много хора в България наистина чакат някой да ги "освободи", разбирай "да им подреди живота", което и друг път съм казвала, си е един голям проблем, според мен.... А на историята за блондинката се смях много. :)
цитирай
44. vmir - 43. blondinkas4uk09,
28.03.2014 00:31
И най-големите злодеяния носят вразумяващо въздействие, но не за всеки. Не съм склонен на ругая политици, от решенията на които зависи живота на милиони. Намирам го за лековато, превзето и много вредно. Добре е аритметиката да се прилага на спокойствие, особено, когато касае човешки животи. Поне, защото не трябва да се създават смекчаващи вината обстоятелства за вземащите решения, а това е и съществената разлика между Запада и Изтока, която тук не се разбира никак лесно.

През 1990 лично преброих до 17-тото поредно предупреждение на САЩ към Саддам, преди да го нападнат, но онзи игра “ва банк” и увисна на въжето. С какви бабаитски заплахи Саддам отвръщаше на настояванията на САЩ да се изтегли от Кувейт, не ми се припомня, защото загинаха доста хора. Малко по-късно, същото се случи и в Югославия, и докато Милошевич на свой ред “плашеше” американците, сръбските “юнаци” избиха над 200 000 от бившите си “братя”, преди САЩ да отидат да ги усмирят. Ако Костов не беше отказал транзит на руснаците и те бяха пристигнали навреме в Сърбия преди американците да ударят, днес Балканите най-вероятно щяха да догарят във всичките си географски посоки, както догаря Сирия и вероятно ще догаря още години напред, защото на никого вече не му пука какво се случва там, откакто преди два месеца Башар и бунтовниците се споразумяха временно да си зачитат зоните на влияние и да си кютат така, без да се вълнуват особено как това ще се отрази на държавата и икономиката й.

Както казваш горе, човешката история е голям майтап, от който плачат близките на жертвите, и неутешимите осакатени, а сеирджиите често правят невероятни глупости, с които ангажират за близките си роли на следващите жертви. Тъпото е, че “смисъла” от всичко това е единствено заради нужда от още по-големи глупости, и след като са изгубили синовете си, да гарантират същата фатална участ по възможност и на внуците си. За да имат за какво да мърморят и да се оплакнат на старини, и даже си вярват, че някой ще им слуша глупостите.
цитирай
45. blondinkas4uk09 - За съжаление, Вмир,
29.03.2014 00:32
това е една тъжна истина. :(
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: blondinkas4uk09
Категория: Лични дневници
Прочетен: 523737
Постинги: 72
Коментари: 883
Гласове: 1302
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031